Karcagi Ferdinándi kalács

Karcagi Ferdinándi kalács

Karcagi Ferdinándi kalács

Hozzávalók:

1 kg liszt

kb. 1 liter tej, amennyit a liszt felvesz

8 tojás sárgája

5 dkg vaj

10 dkg cukor

4 dkg élesztő

csipet só

Töltelék:

30 dkg jó minőségű vaj

30 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

A kenéshez zsír 

Elkészítés

Először egy annyira lágy tésztát dagasztunk, mint a fánktészta. Az élesztőt felfuttatjuk körülbelül 2 dl langyos tejben, egy csipet cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáit, a puha vajat, a csipet sót, a cukrot és elkezdjük dagasztani a tésztát, melyhez folyamatosan adagoljuk a langyos tejet, annyit, amennyit a liszt felvesz. Miután a tészta már összeállt, fakanállal körülbelül 20-25 percig verjük (gyakorlatilag úgy, mintha kézzel dagasztanánk, a fakanállal a tészta alá nyúlunk, és felfelé húzzuk).

Amikor már szép hólyagos, letakarva, langyos helyen fél órát hagyjuk kelni.

Közben habosra keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral.

Miután a tészta megkelt, egy lisztezett deszkára borítjuk és nagyjából 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a vajjal. Ezután a hosszabbik végétől, óvatos mozdulatokkal elkezdjük feltekerni. Amikor nagyjából az 1/3-át feltekertük, akkor levágjuk és a felcsavart tésztát 5-6 centi hosszú darabokra vágjuk. (A maradék tésztával ugyanígy járunk el.)

Egy cserépedényt vagy jénai tálat vagy akár egy fazekat kizsírozunk és állítva, nem túl szorosan egymás mellé helyezzük a tésztát. (Sütés alatt még kicsit kelni fog.) Megkenjük a tetejét olvasztott zsírral és a csigák között is, hogy ne tapadjanak össze túlságosan sütés alatt. (Természetesen attól függően, hogy mekkora a sütéshez használt edényünk, nem biztos, hogy a fenti mennyiség egy edénybe belefér. Süthetjük 2-3 edénybe is, vagy akár több kisebb cserépedényben, sütőformában is.)

Előmelegített, 170-180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsül. (Attól függően, hogy milyen méretű kalácsot sütünk, változik a sütési idő. Kisebb kalács esetében kevesebb idő szükséges, fontos, hogy folyamatosan figyeljük.) A 30. perc körül locsoljuk meg a tetejét langyos, vaníliás, cukros tejjel és tegyük vissza sülni. Amikor elkészült, akkor lehetőleg minél hamarabb borítsuk ki a formából, mert a cukor karamellizálódik a sütemény alján és ha abban hagyjuk kihűlni, akkor beleragad az edénybe.

Previous PostNextNext Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *